Hej! Först ut i vår serie av lite längre texter om oss på bolaget är Robert Jansz – affärsutvecklare på Soft Crew. Robert har en ingenjörsbakgrund som webb- och apputvecklare, systemarkitekt samt grundare av Webking. 

Robban

Robert Jansz – affärsutvecklare på Soft Crew

Nu är han redo i vår intervjusoffa för att berätta mer om sig själv, sina personliga insikter, affärsutveckling samt sin filosofi. Drick en kopp kaffe, unna dig en bulle och avsätt några minuter så vet du snart mer om oss. Vi kommer att posta flera artiklar om oss själva här på vår blogg framöver.

Du har jobbat med IT i snart 20 år. Vad är det som gör arbetet så kul?

 • Jag brinner för utveckling av moderna och effektiva IT-system. Det kombinerar det bästa av mina kompetenser som ekonomiingenjör och programmerare. Samtidigt får jag jobba med det som är min passion och som har varit min hobby sedan barnsben. Att programmera och utveckla olika typer av verksamhetsnära system, oavsett om det är serversystem, webbapplikationer eller mobila appar är både givande och roligt.

Soft Crew – engagemang och personliga egenskaper

Nu har du och några kollegor startat IT-konsultbolaget Soft Crew. Hur kom det sig?

 • Tanken har funnits där en längre tid. Vi känner varandra väl och har jobbat tillsammans i flera år. Dessutom kan vi på så sätt möta större kunders behov framöver.

Vad är det då ni erbjuder era kunder?

 • Vi jobbar brett inom främst systemutveckling, webbutveckling, apputveckling och IT-säkerhet. Hos oss arbetar problemlösande, engagerade medarbetare som triggas av utmaningar. Vår vision och affärsidé är att erbjuda duktiga, inspirerande konsulter med mångårig erfarenhet och starka personliga varumärken.

Vässade processer och nya rekryteringar?

 • Ja, faktiskt. Fler kompetenta medarbetare gör att vi kan ta oss an större uppdrag än vad vi gjort tidigare som mindre enskilda bolag. Vi vill, och tror att vi tillsammans kan skapa någonting större och bättre än vad marknaden idag erbjuder.

Filosofi, seniora konsulter, viljor och ansvar

 • Att tillhöra Soft Crew är att ingå i ett gäng med starka varumärken och erkänt vassa konsulter där alla har sina expertområden. Allt från utveckling, agil coaching, projektledning och IT-säkerhet. Tillsammans har vi över 100 års samlad kompetens.Här är alla ledare med ett stort eget ansvar. Får våra medarbetare fokusera på, och arbeta med det de brinner för gagnar det både dem själva och kunden. Vår gemenskap är stark, vi stöttar och agerar bollplank tillsammans när det behövs.

Hur gör ni för att hålla ihop era starka viljor?

 • För oss är det viktigt att göra saker tillsammans som vi tycker är roligt. Därför brukar några av oss träna tillsammans på lunchen. Vissa av oss gillar att cykla MTB, gärna nedför höga berg och i solsken. Andra tycker om att fika eller gå på yoga. Eller bara att träffas och chilla lite på kontoret. Det bygger en stark känsla av gemenskap, skapar tid för reflektion, personlig utveckling och ger energi.

Irina Solovyova rekryterades som VD. Vad är hennes huvudfokus?

 • Vi har känt och samarbetat med Irina under några år, och vi vet att hon är en omtyckt och driven person som får saker att ske. Irina kommer som VD att fronta Soft Crew och hjälpa till att bygga relationer med både nya som gamla kunder. Hon kommer också att hålla ihop oss konsulter och se till att alla får den stöttning som behövs.

Affärsutveckling, kundrelationer och teambuilding

Kommer du själv att jobba mer med affärsutveckling och affärsmodeller?

 • Det stämmer. Mitt arbete med Soft Crew kommer att bestå till stor del av att förfina våra processer och att även jobba som affärsutvecklare. Att utveckla vår affärsmodell och se till att vi har rätt verktyg för att nå våra mål. Både kortsiktiga som långsiktiga.

Hur bygger du långsiktiga kundrelationer?

 • Man vinner mycket genom att vara påläst om kundens verksamhet. Är man dessutom en god lyssnare och lugn vinner man mycket. Jag lägger stort fokus på att identifiera kundens behov. Att förklara våra tankar och lösningar på ett begripligt sätt, samt inte minst att jobba tillsammans med kunden genom hela processen. Det är så vi hittar fungerande lösningar och skapar de bästa förutsättningarna. Både för kunden, men också för våra medarbetare. Då blir det ringar på vattnet, mobilen börjar ringa och kundförfrågningar rullar in

Hur ser du på webb- och apputveckling och hur skapar ni värde och kundnytta?

 • Jag försöker kombinera vår affärsmässighet med en stark passion för modern teknik och innovativa lösningar. Med driv, glädje och ambition skapar jag webb eller app-lösningar som gör kunden mer konkurrenskraftig och lönsam.

Ni jobbar mycket med teambuilding, berätta lite om detta

 • Ja, det visade sig för flera år sedan att många av oss gillar mountainbike. Det passar oss perfekt att cykla tillsammans på dagarna och sedan umgås och planera på kvällarna. Därför brukar vi dra utomlands och cykla en gång per år. I år blir det en vecka i Finale Ligure i italien. Helst utan benbrott eller andra incidenter haha.

Utveckling, mål, miljö och vikten av bra mjukvara

Hur ska ni tillsammans utveckla Soft Crew?

 • Vi jobbar långsiktigt. Den närmaste tiden finns även flera realistiska delmål. Vi ska vinna fler ramavtal och upphandlingar, nå ett visst antal nya kunder, skapa buzz genom sociala event och med storytelling berätta vad vi gör. Mål, oavsett om de är långa eller korta motiverar oss. De svetsar oss samman och ger oss fler uppdrag. Samtidigt har vi såklart även en mer långsiktig målsättning.

Var är ert långsiktiga mål?

 • Det kan handla om att jobba åt spännande kunder vars verksamhet vi tycker om. Vi vill fortsätta som vi gör nu, att göra flera resor tillsammans, växa och stärka vår position på marknaden med en ökad omsättning som följd. Även om det sista inte är det allra viktigaste så öppnar det onekligen dörrar till nya äventyr och upplevelser.

Kan du tipsa om några program du använder dagligen som spar tid och miljön?

 • Cinode Ett mycket bra verktyg där vi håller ordning på alla våra affärer och konsultprofiler. Snyggt, smidigt och lätt att arbeta i.
 • Visma e-Ekonomi Detta är vårt ekonomisystem. Vi försöker leva som vi lär och sköter all bokföring och fakturering digitalt. Ingen pappersfakturor eller kvitton. Det känns som ett hållbart sätt att arbeta.
 • SlackDetta klarar vi oss inte utan, här sker all intern kommunikation i våra olika projekt, affärsområden, aktiviteter mm

Mental träning, förebilder och personlig utveckling

Du har även satsat hårt på mental träning och utbildat dig i ledarskap?

 • Ja. Ledarskap och den mentala träningen är oerhört viktigt för min del. Det är viktigt att ha en nyfiken vilja, att växa i sig själv och att drivas av en ständig önskan att bli en bättre människa. Att kunna leda sig själv och andra på ett harmoniskt och inspirerande sätt är en viktig ingrediens i livet som entreprenör och ledare.

Vilka är dina förebilder och varför?

 • Några av mina förebilder genom åren har varit Jon Olsson och Zlatan. Det är personer jag ser upp till på grund av att dom haft stora visionära drömmar och verkligen kämpat för att nå dit dom är idag. Dom har inte brytt sig om vad alla andra tyckt utan följt sina egna målbilder. Det påminner lite om vad vi ska göra med Soft Crew. Vi har en kristallklar målbild om var vi ska vara om tio år. Ingen kommer att kunna hindra oss från att tillsammans nå dit, och resan framåt kommer vara grym.

Om du kunde satt dig ner med dig själv för 10 år sedan, vilket råd skulle du gett dig själv då?

 • När jag var runt 20 hade jag ofta dåligt tålamod och var alltid snabb på att genomföra mina projekt. När jag slutfört och uppnått ett visst mål kunde jag inte njuta av stunden. Det var pang på mot nästa mål, med tron om att det skulle kännas bättre då.Idag har jag insett att jag inte behöver ha bråttom. Jag kommer att hinna göra det jag vill och samtidigt kunna känna mig harmonisk. Nu är det viktigt att livet i övrigt ska vara i balans med allt vad det innebär i form av familj, vänner, hälsa, träning och ekonomi.Rådet skulle nog vara att ta mig tid och njut av resan. Du har inte bråttom och du kommer hinna göra det du vill.

Tack för att du läste ända hit. Tyckte du att den var intressant så får du gärna dela artikeln. Är det något du undrar över så tveka inte att kontakta oss. Följ oss gärna på våra sociala medier. Ha det bra. Mvh Soft Crew.

Berättat av: Robert Jansz – affärsutvecklare på Soft Crew

Författat av: Johan Åhlund – copywriter

https://www.facebook.com/WeAreSoftAB/https://www.instagram.com/wearesoftcrew/