Digitaliseringsproffset och strategiska rådgivaren Daniel Franzén från Bustard genomförde sin föreläsning ”Vad är Digital Transformation egentligen?” inför ett gäng av våra kollegor och vänner.

Förutom en mängd bra inspirationstips bjöd föreläsningen på en mix av gammal och ny teknik. Med avstamp i digitisering där våra datorer hjälper oss människor styrde Daniel in oss på Digitalisering, där vi hjälper våra datorer för att sedan berätta om digital transformation. Alltså hur samhället förändras av den digitalisering som vi genomför. På gott och ont.

Historien

Helt plötsligt var vi i sinnet tillbaka till tiden då vi slog upp nummer till våra vänner i tegelstenstjocka telefonkataloger. Eller skickade iväg bilderna vi tagit med vår tomatröda Konica Pop till Linkopia eller LoFoto, och hoppades att de dubbla kopiorna snart skulle dyka upp. Så vi kunde sätta in dem i våra fotoalbum.

Minns ni också det veritabla eländet att utan att bryta ihop psykiskt försöka vika ihop en fullt utvecklad bilkarta från Texaco efter att man med dess hjälp äntligen hittat till Stor & Liten för att köpa Yie Ar Kung-Fu (på kassett) till ens Spectrum 48k? Det var tider det. Som gjort för hjärtflimmer och neurotiska psykbryt. Hur som helst, även den mest teknikfientlige kan nog trots allt se en hel del fördelar som all digitalisering fört med sig.

Nutid

Nu är det andra tider, och det har bevisligen tagit en hel del jobb, psykologi och svordomar för att få även de mest teknikfientliga att skaffa Bank-ID och betala räkningarna online. Men när man väl vant sig lär nog de flesta ändrat åsikt och anpassat sig bra.

Daniel går även in på de nackdelar som uppstår när vissa jobb försvinner tack vare att de kan utföras både bättre och snabbare med hjälp av digitala lösningar. Just detta är det nog tyvärr ganska många som kommer att få lära sig den hårda vägen. Låt oss hoppas att personer på ledande befattningar tar detta i beaktande.

Affärsmodeller

Extra intressant blir det när vi börjar resonera om de nya affärsmodeller som den nya tekniken fört med sig. Där vi som kunder förväntar oss att snabbt och smärtfritt kunna avsluta sitt Netflixabonnemang för att stunden efter kunna starta en ny på Amazon Prime eller HBO.

Så har det inte alltid varit, minns du FilmNet eller TV1000? Där bytte du inte abonnemang i en handvändning direkt. Nu är det som sagt smidigare… och billigare.

Dessutom fick vi en hel del boktips och en förhoppning om att ”efter digitalisering kommer humanisering”. Det får vi hoppas.