Vi på Soft Crew vill stötta och inspirera konsulter till att starta eget företag. Med ett eget konsultbolag, kan du stå på egna ben och samtidigt jobba med det du brinner för.

Var ska du då börja egentligen? Vad kan du få hjälp med, vad behöver du lära dig och till vem ska du vända dig?

Soft Crew anlitar KITE som hjälper oss att besvara de vanligaste frågorna som kommer upp när du väl bestämt dig att gå från anställning till att bli anställd i ett eget bolag.

Vilka är KITE och hur kan de hjälpa dig att starta eget företag?

Per Berggren och Kristofer Rosendahl startade tillsammans den redovisningsbyrå de själva ville ha, och som de tyckte saknades på marknaden: Digital, med skräddarsydda lösningar, bokslut, rådgivning och tydlig prissättning. Det var så Kunskap IT Ekonomi (KITE) Sverige skapades. Hur som helst vi låter Per och Kristofer berätta själva.

Vi såg från våra tidigare arbetsplatser att det saknades en samarbetspartner i ekonomifrågor för företagarna, vi valde att fylla den luckan. KITE har funnits sedan 2018, och vår plan är att om många år kunna berätta för våra barnbarn om KITE, och då vara stolta över den positiva påverkan vi har haft på entreprenörer.

Vad hjälper ni nystartade egenföretagare med?

Olika konsulter har olika utmaningar, och majoriteten av de konsulter som kontaktar oss vill bara få en enklare vardag. Oavsett om det är den löpande redovisningen, rådgivning gällande företaget eller ett bokslut som ska upprättas hjälper vi till med detta! Rådgivning inom detta är ganska brett. Det handlar om allt från hjälp med att starta eget företag till att sälja sitt företag. Vi rekommenderar att man kontaktar oss så tidigt som möjligt i processen, då det är lättare om man gör rätt från början.

Hur har inställningen till att starta eget företag som enmansföretagare förändrats under åren?

Vi har under många år sakta men säkert börjat lämnat bilden av att en anställning står för trygghet. Allt fler inom Teknik- och IT har börjat se fördelarna med att starta eget företag. Nackdelarna som man oftast målar upp kan man med hjälp av samarbeten enkelt sudda ut. Administration/ekonomi kan t.ex. vi göra, medan försäljning/arbetskompisar kan man få via en paraplyorganisation som t.ex. Soft Crew! Du är ju fortfarande anställd även om du har valt att starta eget företag!

Vad finns det för bolagsformer, och vilken ska jag välja?

Det finns flera bolagsformer, och för en ensam konsult finns det egentligen bara två alternativ. Aktiebolag eller enskild firma. Ändringen till ett aktiekapital på 25.000 kronor gör att det i stort sett alltid är att föredra att välja att starta eget företag som just aktiebolag.

Vad är det viktigaste att tänka på när du som konsult ska starta eget företag?

Vad är din plan? Gör en enkel affärsplan! Vad säljer du och till vem? Vilka leverantörer ska du använda? Lyssna inte för mycket på dem som inte är företagare själv, de har tyvärr ofta en förmåga att bara se nackdelar. Ta kontakt med oss på KITE så kan vi hjälpa dig med en checklista.

Hur gör man för att starta eget företag?

Du kan köpa ett färdigt bolag eller starta ett nytt via Verksamt.se. Skillnaden är egentligen tidsaspekten, och en större kostnad för ett färdigt bolag.

Vilka samarbetspartners bör konsulten kontakta när det är dags att ta steget till eget?

Som tidigare svar på frågan: KITE & Soft Crew!

Vad behöver du som konsult sköta själv, och vad kan du få hjälp med?

Fakturering (skicka kundfakturor) och betalning (betala leverantörsfakturor) klarar alla av! Bokslut, redovisning och lön bör du ta hjälp med initialt.

Hur gör jag för att komma igång med bokföringen i bolaget?

Om du aldrig sysslat med bokföring förut, kontakta oss!

Vilka alternativ har en konsult som är ointresserad av bokföring, men som vill lära sig att sköta en stor del av den själv?

De flesta börjar alltid med att lägga ut allt från start, för att sedan ta in vissa delar som man ändå vill ha koll på. Vi startar ett digitalt samarbete vilket gör att vi enkelt kan pendla mellan olika grader av hjälp. Majoriteten av kunderna kommer dock fram till att det är skönt att inte behöva vara “hands on” på bokföringen.

Har du andra frågor? Du kanske vill veta mer?
Kontakta oss så hjälper vi dig!